top of page

Et godt år for journalistikken

2018 har vært et godt år for journalistikken, og mange mediehus kan også vise til gode økonomiske resultater. Mediehusene har lykkes med å få med seg brukerne over på de digitale flatene og øke brukerinntektene. Det gjør godt og gir inspirasjon til å arbeide videre med de kommersielle digitale inntektene. Økt effektivisering og kostnadskutt bidrar også i dette bildet.  

78 prosent (nær 8 av 10) av den norske befolkningen over 12 år bruker daglig innhold fra norske mediehus. 63% bruker digitalt innhold fra norske mediehus daglig, og fortsatt leser 4 av 10 papiraviser en gjennomsnittlig dag. Slik vil vi gjerne ha det fremover også, med både mediemangfold og meningsmangfold lokalt, regionalt og nasjonalt. Journalistikken er viktigere enn noensinne for det norske samfunnet.  

Derfor var vi svært glade da Jeløyaerklæringen ble lagt frem i midten av januar. Regjeringsplattformen inneholdt det mest omfattende kulturkapittel noen regjering har lagt frem, og mange gode elementer for en fremtidsrettet mediepolitikk. Det meste er videreført i flertallsregjeringens regjeringsplattform som ble lagt frem i januar 2019.  

I bransjen venter vi fortsatt i spenning på hva den kommende Mediemelding vil levere. I 2018 ble det levert på avtale om kommersiell allmenkringkaster, innovasjonsstøtte, og et godt forslag til medieansvarslov er sendt på høring. Mens forslaget om mva utvidelse for dybde og nisje som er sendt på høring ikke svarer på bransjens forventinger om å underbygge innovasjonen og bygge fremtidens digitale mediekanaler.  Mye står dermed på spill i den forventede Mediemeldingen. I tillegg arbeides det med et forslag til Postlov som vil få store konsekvenser for bransjen.  

"Spille medlemmene gode og sikre medienes viktige samfunnsrolle" er målet i MBLs nye strategiplan. Der bransjen vil samarbeide, skal vi bidra slik som vi gjorde i GDPR-arbeidet, jobben som er gjort på distribusjon i samband med Postlovendringer, i Markedsforum, studieturer og mentorordninger, for å nevne noen. Vi stod sammen gjennom et krevende hovedoppgjør. Mange av dere bruker oss på tariff/arbeidsliv. Og fortsatt er vi best i test blant NHOs landsforeninger, tusen takk for det! 

Noe av det som har inspirert meg mest gjennom året, er kontakten med medieledere og besøk i mediehus. Og i 2019 kommer flere MBLere på mediehusbesøk,for vi trenger mer kontakt med deres hverdag for å kunne levere enda bedre til dere. Takk for at dere tar tid til oss når vi kommer, det er superinspirerende og lærerikt.  

2018 var året vi lyktes med mye i mediebransjen, og bare i løpet av kort tid er forretningsmodellen endret slik at brukerbetaling er viktigere enn noensinne. Det er også i 2018 inntektene fra papiravisen som i stor grad finansierer digitaliseringen. Derfor er det viktig å sikre at brukerne får tilgang på innholdet vårt på alle plattformer vi ønsker. Endringstakten må fortsatt være høy, både for å utvikle journalistikken, finne nye inntekter og knytte brukerne til vårt viktige innhold. 

Randi.jpg

Randi S. Øgrey

Adm. dir Mediebedriftenes Landsforening

bottom of page